Asbestinventarisatie, Inspecties & Analyses, Bodemadvies
Home » Referenties » Bouwkundig onderzoek Mariniersmuseum Rotterdam
Home » Referenties » Bouwkundig onderzoek Mariniersmuseum Rotterdam

Bouwkundig onderzoek Mariniersmuseum Rotterdam

september 27, 2019

Find Bedrijven heeft opdracht gekregen van Ministerie van Defensie om het Mariniersmuseum te Rotterdam bouwkundig te onderzoeken.

Het Mariniersmuseum is een museum dat handelt over het ontstaan en de geschiedenis van het Korps Mariniers. Het museum is sinds december 1995 gevestigd aan de Wijnhaven in Rotterdam en is organisatorisch ondergebracht in de Stichting Koninklijke Defensiemusea (SKD).

De eerste aanzet voor het museum werd gegeven toen in 1938 werd begonnen met de aanleg van een collectie historische voorwerpen met betrekking tot het Korps Mariniers. Bij het bombardement door Duitse vliegtuigen op 12 mei 1940 van de toenmalige Marinierskazerne aan het Oostplein te Rotterdam ging alles verloren. In 1980 ontstond het huidige Mariniersmuseum, tot 1995 gevestigd in het Hulstkamp-gebouw aan de Maaskade in Rotterdam. Op 10 december 1995 werd het museum feestelijk heropend door Z.K.H. Prins Bernhard aan de Wijnhaven, een plek van grote symbolische betekenis voor het Korps. Hier vochten de mariniers immers in mei 1940 tegen de Duitse tegenstander. Het museum is nu ondergebracht in vier historische panden, 18e-eeuwse koopmanshuizen, die steen voor steen werden herbouwd na de afbraak voor de spoortunnel.

Van 1995 tot 2003 lag de ondiepwatermijnenveger Hr.Ms. Houtepen aan de kade bij het Mariniersmuseum. Dit was oorspronkelijk de Hr.Ms. Mahu, maar werd in 1995 officieel herdoopt tot Houtepen en heeft daarbij het naambord Houtepen en callsign M882 gekregen. Houtepen was een marinier, terwijl de oorspronkelijke naamgever Sergeant Mahu een (marine)vlieger was.
Op 10 september 2003 is het schip door de Koninklijke Marine overgedragen en op 25 oktober 2003 geschonken aan de Stichting Promotie Maritieme Tradities. Het heeft nu een ligplaats gekregen in de Museumhaven Amsterdam op het voormalige NDSM-terrein.

Onderzoek Westerplantage en Torenstraat te Leeuwarden
februari 13, 2020
Find voert een asbestonderzoek uit bij een rij van bedrijfsgebouwen op de Westerplantage en Torenstraat te Leeuwarden.
Lees verder
Nieuwbouw Johannes Vermeerstraat en Paulus Potterstraat 3 – 1/6 te Groningen
februari 13, 2020
Find doet onderzoek naar asbesthoudende materialen in de woningen aan de Johannes Vermeerstraat en Paulus Potterstraat te Groningen.
Lees verder
Asbestonderzoek installaties van de utilities assets BAT Theodorus Niemeyer
januari 14, 2020
FIND realiseert een inkadering omtrent de bouwkundige installaties voor BAT Theodorus Niemeyer.
Lees verder
menu